Laatste nieuws uit Maasdriel

vrijdag 9 maart 2012

Duidelijker en eerlijker etiketten vruchtensap

Vruchtensappen mogen geen teksten als 'Geen suiker toegevoegd' op het etiket dragen. De ministers van de 27 landen van de Europese Unie belast met dit onderwerp stemden donderdag in met nieuwe wetgeving hieromtrent.

Appelsap is geen bosbessensap
Daarnaast moeten etiketten van fruitsappen duidelijker. Ook mogen fabrikanten het product alleen een naam geven die overeenkomt met het hoofdingrediënt. Zo mag een sapje dat voor 80 procent uit appelsap, 6 procent uit bosbessensap en 14 procent uit frambozensap bestaat, geen 'bosbessen- en frambozensap' worden genoemd. De regels, die op zijn laatst in juni van kracht worden, gelden voor in Europa gemaakte producten en sappen die naar Europa geïmporteerd worden. Landen krijgen 18 maanden de tijd om de EU-regels in nationale wetgeving om te zetten.

Vers puur sap
Vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer beperkt houdbaar.

Puur sap
Een puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd. Het zijn dus 100% puur, natuurlijke sappen.

Sap uit concentraat
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat. Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingsstoffen. Indien er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te krijgen. Doordat de transportkosten vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt. Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld aangeboden. Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen bevatten geen of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd. Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.

Bronnen:
Europa Nu
Wikipedia

Geen opmerkingen: