Laatste nieuws uit Maasdriel

zaterdag 14 april 2012

Gezondheidsrisico ‘vogel-tbc’ via varkensvlees verwaarloosbaar

De bacterie die ‘vogel-tbc’ veroorzaakt (Mycobacterium avium), komt in Nederland incidenteel voor bij varkens. De risico’s van deze bacterie bij varkens zijn voor consumenten van varkensvlees en voor slachthuispersoneel, uitermate klein. De bacterie kan bij de mens alleen ziekte veroorzaken als er sprake is van een sterk verminderde weerstand. Dit concludeert bureau Risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Controle tijdens slacht aanpassen
Door het insnijden van de lymfknopen wordt bij de slacht van varkens gecontroleerd of er ook een infectie is met ‘vogel-tbc’. Omdat ‘vogel-tbc’ zelden voorkomt en het risico zeer gering is, adviseert BuRO om voortaan de lymfknopen van varkens niet meer in te snijden.
 
Vogeltuberculose
‘Vogel-tbc’ wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium avium (avis=vogel). Lange tijd werd gedacht dat besmettingen bij varkens en mensen werden veroorzaakt door een bacterie die afkomstig was van vogels, vandaar de naam. Tegenwoordig weet men dat deze infecties worden veroorzaakt door een ondersoort van de bacterie namelijk M. avium hominissuis (homo=mens en sus=varken) die niet of nauwelijks bij vogels voorkomt.

Bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de NVWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geen opmerkingen: