In het eerste half jaar van 2012 zijn 1.402 jonge personenauto’s (0 tot 3 jaar) gestolen. Nieuwe cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) laten zien dat het er 83 meer zijn dan in het eerste half jaar van 2011: een stijging van 6,3 procent. Daarnaast blijkt onderzoek van de Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dat het gebruik van geweld bij autodiefstal steeds vaker voorkomt.
Maatregelen
“Steeds meer criminele organisaties blijken te beschikken over technische kennis en apparatuur waarmee ze de elektronische beveiliging van moderne auto’s kunnen kraken” aldus Guus Wesselink van AVc. AVc vindt dat de autofabrikanten aan zet zijn om de beveiliging fors te verbeteren en de criminelen weer een stap voor te komen.Autobezitters die het risico van diefstal willen verminderen kunnen ook zelf maatregelen nemen. Bij inbraken worden vaak autosleutels gestolen en wordt vervolgens de auto meegenomen. Een goede beveiliging van de woning helpt om dat te voorkomen.
Meer geweld
Uit het KLPD-onderzoek, waarover Secondant deze maand publiceerde, blijkt dat het steeds vaker voorkomt dat criminelen met het gebruik van geweld de alarmsystemen van auto’s omzeilen.Georganiseerde autodiefstal wordt vaak gezien als een criminele hoofdactiviteit gericht op de (internationale) handel. Steeds vaker is autodiefstal echter een neventaak van criminele organisaties die zich hoofdzakelijk met bijvoorbeeld overvallen, inbraken, liquidaties of andere zware criminaliteit bezighouden. De diefstal van de auto is dus niet alleen een doel, maar ook een middel om andere criminele activiteiten te faciliteren.
Bij de georganiseerde variant van autodiefstal is steeds vaker sprake van diefstal met geweld. Verschijningsvormen van autodiefstal met geweld zijn: carjacking, homejacking en autodiefstal na woninginbraak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten