Laatste nieuws uit Maasdriel

woensdag 1 augustus 2012

Stijging illegale afvaldumpingen

Staatsbosbeheer doet een beroep op iedereen die in de natuur afval weggooit, of ziet dat anderen dat doen. De natuur is geen openbare dumpplek. Alleen al bij Staatsbosbeheer worden de kosten voor het opruimen van afval op jaarbasis geschat rond een half miljoen euro. Gemeenschapsgeld dat eigenlijk bedoeld is voor beheer van natuurgebieden.

Ergernis
Afval in de natuur is een veelvoorkomende ergernis. Niet alleen van de boswachters die het moeten opruimen, maar juist ook van vele andere bezoekers. Vervuiling, ook tuinafval, kan vele nadelige gevolgen hebben. Tuinplanten die gaan woekeren, zieke wilde dieren door het afval, vervuilde grond etc. Zeker in tijden van bezuiniging, waarin iedereen op de kleintjes let, is netjes opruimen van je eigen rommel een winst voor iedereen.

Toename
Een inventarisatie onder boswachters geeft het volgende beeld: afvaldumpingen in de natuur zijn de afgelopen 10-15 jaar geleidelijk gestegen. Het gaat niet alleen om zwerfvuil. Denk aan: aanhangers vol tuinafval, gehele afgedankte huisraden, asbest, bouwafval, afval van drugslabs en hennepplantages et cetera. De spreiding over het land is divers. Sommige regio's zijn rustiger, in andere is het elk weekend raak.

Kosten
SBB probeert altijd te achterhalen wie de eigenaar is, maar vaak komt het er op neer dat Staatsbosbeheer het afval opruimt. Dat gaat ten koste van gemeenschapsgeld, dat bedoeld is voor bijvoorbeeld het beheer van natuurgebieden of voor het maken van recreatiepaden. Soms werken we samen met de gemeente, de stort of een sociale werkplaats.

Zwerfafval
Snoeppapiertjes, lege flessen, kauwgum, patatbakjes, batterijen… Ieder mens produceert gemiddeld meer dan anderhalve kilo afval per dag. Het meeste daarvan komt gelukkig in de prullenbak terecht, daar waar het hoort. Maar een groot deel helaas ook niet. Dat blijft achter op straat, in de berm of in het bos.
Dergelijk zwerfafval kan jarenlang voor vervuiling en ergernis zorgen. Kauwgom bijvoorbeeld, vergaat pas na een jaar of twintig.  En bij een aluminium blikje duurt dat nog veel langer.

Kauwgom
Al die kauwgompjes samen, al die blikjes en al het andere afval veroorzaken in Nederland zo'n vijftig tot tweehonderd miljoen kilo aan zwerfafval per jaar. De natuur doet er meer dan 20 jaar over om de huidige chemische kauwgom maar ook de verpakking daarvan af te breken . Daarmee vervuilen we ons milieu en leefomgeving. Het schoonmaken van straten en perrons gaat gepaard met hoge maatschappelijke kosten. Ook de huidige plastic en aluminiumfolie verpakking van de gangbare kauwgoms zijn milieu onvriendelijk. Kortweg onze leefomgeving maar ook schaarse grondstoffen worden er onnodig door belast.  Overigens bestaat er sinds enige tijd ook een ecologische en dus afbreekbare kauwgom, het zgn. Ecouwgom, dat wél afbreekbaar is.

Slecht voor milieu
Wil je lekker wandelen in het bos, ligt er vuilnis langs de route. Ga je lekker fietsen over de heide, zie je afval in de berm. Dat is niet prettig! Het ontsiert onze leefomgeving en het is onhygienisch. En bovenal is het heel slecht voor het milieu.

Geen opmerkingen: